Tekla Griebel Wandall

Hvornår

12/04/2023    
19:30 - 21:30

Hvor

Lindehuset
Jernbanegade 28B, Fredensborg, 3480
Indlæser kort...

Thomas Kirkegaard udgav sidste år en meget rost bog om komponisten Tekla Griebel Wandall (1866-1940), som i mange år levede i Fredensborg. Kirkegaard fortæller i foredraget om Tekla Griebel, der i sin samtid blev anset som meget talentfuld. Hun fik som 29-årig i 1895 premiere på sin store opera “Skøn Karen” i Tyskland og fire år senere fik hun den som den første kvindelige komponist også opført på Det Kongelige Teater.

Men blivende succes som komponist fik hun aldrig. En forklaring er, at hun blev dårligt gift! Efternavnet Wandall fik hun fra en neurotisk præst, som hun giftede sig med. Han havde forladt præstegerningen for at leve som ukendt digter, og så gik Griebels karriere med at forsørge ham og deres barn.

Livet igennem underviste hun i Fredensborg et hav af musikelever for at få smør på brødet, suppleret med klaverspil til stumfilm i biografen. “Villa Shaw” og venskabet med Alice Shaw og det musikliv, der udfoldede sig der, og som hun blev en vigtig del af, vil Thomas Kirkegaard også komme ind på.